Oslaďme si život přírodním cukrem

Nově jsou u nás k dostání domácí medy od včelaře z Jevišovic.
V prodeji máme med akátový, med květový a med květový pastovaný.

Proč med krystalizuje?
Kvalitní med obsahuje glukózu, u které je proces krystalizace zcela přirozený. Právě na podílu glukózy a fruktózy závisí i rychlost krystalizace. Tedy zjednodušeně řečeno, čím kvalitnější med, tím rychleji krystalizuje.

Jak dostat zkrystalizovaný med opět do tekutého stavu?
Není to nic těžkého!
Vložte sklenici s medem do teplé vodní lázně a prohřívejte. Teplota vody by však neměla překročit 45°C. Při vyšší teplotě již med ztrácí svou kvalitu. A to by byla škoda 🙂

V supermarketech často narazíte na zahraniční medy, které se tomu našemu českého většinou nemohou rovnat. Setkáváme se s ředěnými medy, s medy, které obsahují pesticidy, stopy těžkých kovů a antibiotik.

Pokud máte zájem skutečně o kvalitní med, hledejte českého včelaře, vybírejte jednodruhový med a nebojte se krystalizace 🙂